Newsfeed

Bagira: With extreme vocal elements

Bagira - From Russia With Groove

Kazan is the capital of the Russian sub-republic of Tatarstan. The city has 1.5 million inhabitants and is the most important center for Tatar culture. The groove metal band Bagira from Kazan delivers their metal culture music and have done that since 2011. Bagira have released their debut English-language EP, From Russia With Groove recently. The two-song’s EP is the riff-based music with melodic guitar leads and solos as atmospheric inserts and Alla Bulgakova’s wide ranging voice that ranges from brutal screams to soulful clean singing to give interesting contrast to the heavy music.

Vocalist Alla Bulgakova states, «We live in Russia, we play our music in Russia, we love our Russian listeners. But we want to say powerful Hello, World with our new EP. It’s my Desperate Hymn. I took the piece of my soul and put it into these two songs. So… that’s what we do here, in Russia, and I hope – you’ll enjoy it».

Bagira was as earlier mentioned formed in 2011. The founders where Alla Bulgakova and Alexander Shadrov. Bagira’s current line-up consists of vocalist Alla Bulgakova, guitarists Alexandr Shadrov and Gleb Vodennikov, bassist Rival Zakirov and drummer Bulat Sadreev. The band originally played songs like classic heavy metal with melodious vocals, but over the time Bagira’s music has progressed and has become more extreme with clean and extreme vocal elements.

Bagira has released 3 full-length studio albums, several singles and many bootlegs (cover versions on some popular Russian- and English-languages songs, demos from studio and another). Their third studio album, Scars, was released on February 7, 2017 by Fono Ltd.

In 2018, Bagira recorded three singles in their own studio by Alexandr Shadrov’s production, mixing and mastering. Although the Russian-language releases didn’t land on any charts, it attracted the interest of non-Russian listeners. After that Bagira was re-recording two of their songs, Whisper (previously released in 2015) and Shadow (previously released in 2018), with new sound and with English- language lyrics. It was called as From Russia With Groove.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7209 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*