Newsfeed

Mayhem: No retrofits of classical songs

Mayhem - Daemon

There are actually at least 14 band named Mayhem. The most well-know and probably best band is the Norwegian black metal band Mayhem, a.k.a The True Mayhem. Mayhem will release their sixth studio album, entitled Daemon on October 25th. The track Worthless Abominations Destroyed,

Daemon isn’t a direct follow-up to Esoteric Warfare. Like all Mayhem albums of their time, Daemon is unto itself. The wolf solitary and singular. Indeed, Daemon also isn’t a new chapter in Mayhem`s storied career. Rather, it’s a new tome, authoritative yet wild in character. Composed and decomposed with the same lineup – Necrobutcher (bass), Hellhammer (drums), Attila (vocals), Teloch (guitars), and Ghul (guitars) – that handled Esoteric Warfare and performed De Mysteriis Dom Sathanas in its entirety over the last few years. Daemon isn’t a retrofit of classic songs like Freezing Moon, Pagan Fears, or Buried By Time And Dust either. That’s what the live album, De Mysteriis Dom Sathanas Alive (2016), was for.

Certainly, the art of the album cover can be hit or miss. Not for Mayhem. The Norwegians have crafted an aesthetic that’s both harrowing and insidious. From the low contrast majesty of De Mysteriis Dom Sathanas and the blurry haunt of Chimera to the suggestive intensity of Grand Declaration Of War and Esoteric Warfare’s retro-modern mind machine layout, the band have always been progressively inclined where it concerns image, message, and style. For Daemon, Mayhem enlisted Italian designer Daniele Valeriani (Lucifer’s Child, Dark Funeral) to understand, conceive, and deliver the cover art.

«I think this album will be most pleasing for old and new fans, says Teloch. “As most of our devoted fans know, Mayhem has never released two albums that sound the same. That’s the case this time around as well. As I said, we simplified stuff, but at the same time tried out some new stuff to keep it interesting for ourselves and, also for our fans that dig that we are doing something new on each album».

«Mayhem will always be Mayhem, says guitarist/songwriter Teloch (aka Morten Bergeton Iversen). If we put the genre game aside a bit, no one else sounds like Mayhem. Even when De Mysteriis Dom Sathanas came out, it was not at first considered to be a black metal album, if my memory serves me right. Tricky to label this band. Metal would be the most fitting; it’s not pure black metal, in my opinion. Not sure it has ever been actually, despite what the general opinion is. People can call it whatever they want. If it’s black metal to them, then fine. We don’t really care. To me, it’s important to keep some sort of black metal vibe at least».

«I think this album will be most pleasing for old and new fans, says Teloch. As most of our devoted fans know, Mayhem has never released two albums that sound the same. That’s the case this time around as well. As I said, we simplified stuff, but at the same time tried out some new stuff to keep it interesting for ourselves and, also for our fans that dig that we are doing something new on each album».

Link:
Facebook

 

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*