Newsfeed

Algebra: Brutal technical proficiency

Algebra – Pulse?

In 2008, four musicians from Lausanne joined forces to create the thrash metal band Algebra. One EP, two LP’s and many shows later, they are now about to release a third LP entitled Pulse? in September 2019.

Switzerland is renowned for, among other things, precision clockwork and the legendary technical thrash group Coroner. Falling somewhere on the continuum between those two is Algebra. After a 5 year absence, the band is back with Pulse?, their second full-length for Unspeakable Axe Records, and third overall.

MetalBlast.net states, «Algebra‘s sound is easily comparable to bands like Testament and early Metallica, but it’s the band’s emphasis on brutal technical proficiency which makes them a unique stand-out from thrash-revivalist contemporaries (and Unspeakable Axe label mates such as Sabbatory». The title track Pulse ?

The Coroner reference is hardly the sum total of Algebra`s musical palette. Arguably, they bring more classic Bay Area influences as well as other, more obscure Eurothrash groups to bear. The ragged, death metal-skirting edge of thrash is represented here (think Slayer and Sepultura), as well as less brutal, more formally advanced acts (mid-period Testament and Metallica). Classy lead harmonies abound and bring interest to the longer tracks, some pushing well past the five minute mark. However, the band is also ready and willing to hit high velocity at a moment’s notice, and use a Cavalera-esque bark to pump up the aggression.

With thoughtful lyrics about the problems inherent in modern society and the world today, Algebra is still nobody’s idea of a trite, cookie-cutter retro-thrash group. Instead, they carry on with a classicist’s notion of what the genre could have been, if other trends and short attention spans hadn’t brought it up short.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*