Newsfeed

Telepath: With proggy 70s/80s giallo soundtracks

Telephat – Mental Mutation

The Norwegian band Telepath plays an amalgam of doom metal, thrash metal, synth metal, progressive rock, and the music is instrumental. The band states, «Instrumental doom/thrash mixed with the sounds of proggy 70s/80s giallo soundtracks. Marginal, but interesting if that’s your thing. Its ours». I must admit that this is very intriguing music.

Another description, «A bit of thrash, a bit of doom, a fair dash of 70s hard rock, and also more than a little of the kind of soundtrack music that accompanied 80s horror flicks».

Telepath is a music project where well-known and very talented Jacob Holm-Lupo can do something totally different from his main bands White Willow and Opium Cartel.

Listen to the track The Dark Blood Of Fate at Soundcloud

Holm-Lupo states, «The whole thing started during a lengthy visit from family this spring. Being a bit of an introvert I would have to sneak away from the festivities at night and seek refuge in my studio to catch a breath from all the socializing, and before I knew it three weeks had gone by and I had written, recorded and mixed an album. Telepath is basically a tribute to the music I grew up with, much like The Opium Cartel. But where The Opium Cartel mines the pop music I listened to in the 80s, Telepath goes a bit further back, to the hard rock and metal that was my very first musical love».

«A bit of thrash, a bit of doom, and a fair dash of 70s hard rock has gone into my cauldron of songs, and also more than a little of the kind of soundtrack music that accompanied the 80s horror flicks me and my friends used to love to watch (I still do!). So there’s that meeting of crunchy guitars and bangin’ drums with the synth sounds of Goblin, Fabio Frizzi and John Carpenter that basically defines Telepath. Synth belongs in metal»!

Listen to the songs To The Grave / Tormentor Of The Young at Bandcamp.

Pedro De La Rocque on guitar and Lars Fredrik Frøislie (White Willow, Wobbler) is the other musician’s playing on Mental Mutation. The most important instruments in Frøislien are keyboards and drums. He is also a music producer and runs Termo Records with Jacob Holm-Lupo.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*