Newsfeed

Chasing The Monsoon: Ancient alchemy symbols

Chasing The Monsoon – No Ordinary World

I`m more than normal interested in music, and constant looking for new music projects. A very exciting new music project is Chasing The Monsoon.The idea behind the project was to do something progressive incorporating strong rhythmic elements, world music and Celtic influence. … Lovers of Magenta, Karnataka, Mostly Autumn, Rob Reed etc and all subsidiaries thereof may well fall in love with Chasing The Monsoon. The bloodlines are there so to speak. The debut album is No Ordinary World.

Chasing the Monsoon are:

Steve Evans is a world renowned writer/producer who has worked with many artists, recently producing Rihanna’s live at the O2 in-concert DVD. Evans also produced the award winning Karnataka album Delicate Flame Of Desire. Evans plays: Keyboards, guitars, vocals, programming.

Ian Jones is writer and bassist/keys player with UK progressive, symphonic rock band Karnataka. Jones plays: Bass, keyboards, guitars and programming.

Ian Simmons is a guitarist, artist and designer. Ian plays: Lead and acoustic guitars, vocals, programming.

Guest musicians, Troy Donockley (Nightwish) – Uilleann pipe. Enrico Pinna (Karnataka) – Guitars. Much Karnataka vibes obviously.

Chasing The Monsoon was started by Ian Jones and named after a book of the same name by Alexander Frater in which the author writes about his life changing experiences following the monsoon across India. The band name also continues Jones interest in India which is where also the Karnataka band name came from.

Lyrically No Ordinary World are based around environmental issues, the state of the planet and mankind. The track Love Will Find You is a nice song with plenty of David Gilmour vibes, and in addition some eerie sounding synth effects. Lisa Fury sings real fantastic on Love Will Find You. Ian Jones have made the cover art with ancient alchemy symbols representing Earth, wind, fire and flood. The band`s Steve Evans have produced the debut album, and together with Joe Gibb Evans have mixed No Ordinary World. The band members have really made a production-perfect album that should/could be listened to with some really good headphones.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*