Newsfeed

Orthanc: Underated band!

Orthanc - Carnival

Orthanc, also known as Isengard, is Saruman’s black tower in J.R.R. Tolkien’s The Lord Of  The Rings. In addition Orthanc is a Belgian band, and they will release their first album Carnival on October 9th 2019. This album will be released through the band themselves, so this is an Independent Release.

This band from Belgium brings us heavy, melodic powermetal. They already did put themselves a bit in the picture in the early and mid-nineties from the 20th century through two demos and through cool gigs with bands such as Channel Zero, Annihilator, Deviate, Crumb, The Company, B-Thong, Congress, Ancient Rites…..They did split-up in 1997 but they stayed active in metal bands such as Rafflesia, Patriarch, Healer, The Colony and Mörehead.

Orthanc was described as the most underestimated band within the Belgian metal-scene.  Given the music style and the honors list  “What happened?” sometimes people asked.  Well, life happened, jobs, houses, families, …

Early nineties, De Haan, Belgium.  After a few years of musical experiments in various bands, brothers Geert (drums) & Marnick Serreyn (guitar) attracted Matthias Vanden Berghe (bass) and Ortwin Lietaert (vocals) and started looking for a second guitar-player. The plan was to play face-melting metal. With Iron Maiden, Metallica, Tygers of Pan Tang, Accept, Ozzy Osbourne, … , as inspirational examples.

In October of 2014 Orthanc were asked to do a one-off reunion concert with a number of guest musicians. This after 17 years of inactivity!  Fun, let’s do that the musicians said!  In the following months they decided to carry on with the current 4 headed line-up. The pure Orthanc songs were dug up, dusted down and refreshed.

Since early 2018 the band have been working hard composing and arranging the songs on the album Carnival.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*