Newsfeed

65daysofstatic: With Decomposition Theory

65daysofstatic – replicr, 2019

65daysofstatic have always been a band unafraid to take on wildly ambitious projects, and are a very fascinating band. The band likes to create bold music that is also often is pretty beautiful and always challenging. On September 27th 2019, Sheffield-based experimental stalwarts 65daysofstatic release their anticipated, expansive new album replicr. This immersive album highlights a continuation from previous releases and a constant evolution which has been evident since their formation. The track Five Waves,

For a decade, 65daysofstatic could generally be found on the peripheries of any scene trying to claim them, headed in the opposite direction. From their immediately recognizable aesthetic of glitches and urgent guitars of 2004 debut The Fall Of Math, the band’s sound evolved via techno, post-rock. Three years ago they released their critically-acclaimed score for No Man’s Sky, the most anticipated game in the world at that time. Their generative, infinitely long, in-game score was experienced uniquely by each of the game’s millions of players.

This crash course in algorithmic music led to the band building their own procedural musical systems and generative soundscapes, crafting custom synths, live coding and writing software to make music for (and against) them. This new way of working they called Decomposition Theory, decomposing from the infinite possibilities their systems churned out instead of composing from the ground up, a dialectic between the band and their machines. The track Trackerplatz,

From the eventual smoldering wreckage of their broken software systems and entropic algorithms, the band realized their next record needed to be the opposite. An album born from the debris, but stripped down to its most focused, intentional form. The track Popular Beats,

replicr, 2019 is the album carved from the wreckage. Forty two minutes of dread. A record that stares head on into the abyssal futures of late capitalism and refuses to blink. A melancholic, tireless soundtrack of acceleration. A feeling of frayed-nerved, time-smudged, light-speed drifting through cities built upon cities. Neon seen through rain-riddled windowpanes. replicr, 2019 is a stark, angular, stripped back slab of focused noise. It wastes no time because there is no time to waste.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*