Newsfeed

Crayon Phase: Complex but also straighforward

Crayon Phase - Two Hundred Pages

The album Two Hundred Pages lasts much over the hour, and actually as much as over 75 minutes. The band behind that album is Crayon Phase, and the band was founded eleven years ago, and their debut was named Within My Recollection. Crayon Phase are musically located somewhere between neoprog and new art rock, between epic and 13/8, between rock out and listening closely. The music reflects a wide range of sounds and atmospheres, sometimes melodic and playful, then back to hard rock, sometimes epic, sometimes dynamic, often complex and tricky, but also straightforward and intuitive.

Crayon Phase was formed in 2008 by Frank Wendel (vocals, keys). One year later he met Wolfgang Bähr (guitar, bass), followed by drummer Arne Gröschel and keyboard player Frank Brommer in the next years. In 2013 they released their debut album Within My Recollection. This year also saw the arrival of Peter Damm as the new bassist. In 2015 Frank Brommer left the band and was completely replaced by Frank Wendel. In addition to that Frank Wendel decided to focus only on keys so the band found Raphael Gazal, who did all the vocal recordings for their second album Two Hundred Pages. This album will be a concept album and will be released on October 10, 2019.

The band’s influences are based on classical as well as modern prog bands from Genesis and Yes over Marillion and Saga, up to Spock’s Beard and Porcupine Tree. Basically they want to part from the paragons, to sound less retro with more modern sounds by creating their own interpretation of the various elements of progressive rock. The track Rewind from the debut album,

All band members have many years of musical experience in numerous bands and projects and therefore are able to present their complex music both in studio and on stage.

The title track Within My Recollection from the debut album,

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*