Newsfeed

Electric Litany: Recorded at fish factory!

Electric Litany -  Under A Common Sky

Under A Common Sky is the third album from London based four-piece Electric Litany. The 9 tracks were written in a beach house in Corfu during the Summer of 2017, before being recorded at fish factory, North London by producer George Botis.

Under A Common Sky is Electric Litany’s most ambitious recording to date, Inspired not only by the nocturnal nature of the island, but also the humanitarian crisis in which we find ourselves. The album invites us into dark territory with early tracks CFU and Sealight before ascending to the heavenly heights of mid-album track Bedroom – a song reminiscent of classic 1970s songwriting.

Tales of humanity that permeated earlier albums once again reveal themselves in the unambiguously titled Refugee (Under A Common Sky). The almost dystopian cinematic production acting as a fitting backdrop to the record.

Under A Common Sky has already gained international attention with the release of the video teaser for the haunting album opener Azure on One RPM’s YouTube channel, and big things are bound to happen.

Legendary producer Alan Parson ( who produced their 2014 album Enduring Days…) has hailed the band as the next Radiohead. «I said to myself, ‘they could be the next Radiohead’.” — Alan Parsons, BBC Interview (UK) ».

Line-up: Alexandros Miaris – Vocals, Guitars, Piano, Synths, Pavlos Mavromatakis – Bass, Benjamin Prince – Keys, Richard Simic – Drums.

The name Electric Litany came up as an oxymoron. The litanies and philharmonic orchestras in Alexandros Mirasis`s native island have haunted him since he was a child. The band is powerfully electric, but involves no religious faith of any kind. Nevertheless their story so far is full of religious coincidences they made their first demos in an old pub called Fallen Angel (converted to an illegal studio in order to meet their needs).

Later on, without second thought, they recorded this album in Mirias’s latest home, an abandoned church with great acoustics, built in 1895 in North London. They collected instruments and equipment from everywhere, Mirasis spent four days entwined in cables and plugs in order to connect the compartments of the church.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (4497 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*