Newsfeed

Birdeatsbaby: Dark cabaret style art-rock

Birdeatsbaby - The World Conspires

Dark progressive rock band from Brighton, UK. Birdeatsbaby blend elements of rock, punk, classical and metal music to create a sound that’s striking and pretty unlike most other music. Their live shows are spectacle not to be missed. Their new album is the fifth and entitled The World Conspires.

Some press quotes: «Kate Bush on acid» – Powerplay Rock and Metal Magazine, «A touch of class…hints of everyone from ELO to Marilyn Manson» – Q Magazine, «Splendid cabaret style art-rock»– BBC 6Music (Chris Hawkins), «Tori Amos and Muse bewildering a church coffee morning» – Prog Magazine.

The World Conspires is as mentioned Birdeatsbaby fifth but at the same time the beginning of a new phase in the musical development of Birdeatsbaby. For the first time the band touching the spheres of modern prog metal. Reaching into these new avenues of musical inspiration, the English band fuse their genre of Dark Cabaret with harder progressive sounds without neglecting their roots.

With The World Conspires Birdeatsbaby have now returned with a soundtrack for  the  soulful,  haunting,  riotous  celebration  of  life  in  all  its  facets. The album leads the listener on a roller coaster ride of drama and conflicting emotions. From the rich, orchestral and fragile album opener Hold Your Breath, a mantra for anyone who has gone through trauma, it continues with the mystical Painkiller.

The title song The World Conspires is a overwhelming ode to love, on to Lady Grey, which elegiacally and captivatingly walks through the shadows, before the musicians slow down with How Do I and let  Mishkin Fitzgerald’s sensitive voice float over soft piano sounds, accompanied by strings. The tragic Box Of Razorblades continues atmospherically until the last act is introduced with the extraordinary Dido’s Lamen along with brilliant guest vocals by Feline Lang (Feline & Strange). In Kill No One the punk attitude of earlier day’s flashes up again before the last curtain falls with the spherical Look Away.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7433 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*