Newsfeed

Herd Of Instinct: Surprises and thrills!

Herd Of Instinct - Incantation

Herd Of Instinct is a very, very interesting band with a fascinating and good music. The band drawing inspiration from a vast array of influences as tribal music, horror film scores and assorted elements of rock, minimalism, Crimson-esque prog, and more. The new album Incantation features guest performances from the likes of Jerry Marotta, Pat Mastelotto, Gayle Ellett, Gavin Harrison, and Markus Reuter. At the very end of October Herd Of Instinct will release their new album. Together the musicians deliver lots of music that surprises and thrills. Sometimes very wild and savagely violent, and sometimes real beautiful. Always interesting, dynamic and willing to explore new music areas. The new album is the Herd Of Instinct most ambitious and adventurous up to now. There are plenty of prog on the album as we could expect but some nice and exciting post rock injection and also hybrid orchestral styles. The track Incantation One,

The song Myth And Ritual is minimalistic and is a homage to Avant-auteur Scott Walker. The song is written short times after Walker died and have a clear reference to his brutal compositional style. Ominous horns ensures a feeling of despair and brutally. Much good avant-prog we could hear in the title track which is divided in two pieces. The new album have vocal, and this is for the first time since the debut back in 2011.

Herd Of Instinct were formed from the ashes of 99 Names Of Good by warren guitarist Mark Cook and drummer Jason Spradlig. Soon they were joined by Mike Davidson formerly from Nervewerks, but he had played with 99 Names Of Good. In 2011 the band joined Djam Karet`s label Firepool Records. A very important and appropriate signing. The band enter the prog community and soon critics praising their compositions and making comparison with King Crimson.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7209 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*