Newsfeed

KING SVK: Stories of Egyptian Pharaohs and gods on the menu

KING SVK - New Æon

New Æon is the name of the third studio album by the music project King SVK. The pillars of the project are two musicians, Ivan Kráľ (keyboards and programming) and Norbert Ferencz (guitars). Although the album combines the speed and punch of thrash and death metal, the authors are referring to the sound of the album as original metal. The track Hymnus Aton,

The track Venetian Night,

New Æon means new era (age). A new era for Kráľ’s music but also for the genre itself. According to King SVK, metal as a musical genre stagnates in many ways and so called pioneering groups do not come up with anything new but rather stay within their comfort zone. «This album is an expression of the effort to start a new era for the metal genre, says the founder of the project, Ivan King Kráľ, who also in 1998 said in claimed in public: Metal originated in England, but it will be revived in Slovakia»! Ambition and self-esteem at a high level there! That`s usually just fine! The track Chant Of Praise Of Nimaatre,

The theme of the album’s text is dedicated to ancient Egypt. Many nice stories of Egyptian Pharaohs and gods, mythology and philosophy. The theme of the sea appears many times within the lyrics and the author is expressing his connection with the water element as Kráľ is born in the zodiac sign of the Aquarian.

The album also features a philosophical work by Friedrich Wilhelm Nietzsche, the composition Homeless. Ivan’s inspiration for the tracks are also found in the popular works by well-known English romantic poets Shelley and Lord Byron while he gives the opportunity to hear his own philosophical views in the songs Sea In The Soul and The Age Of Aquarius. The meanings of the lyrics are often highlighted by alternating between growling and pure vocals. And that creates just the right atmosphere!

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*