Newsfeed

Emerald Shine: Three different vocal styles

Emerald Shine – Misty Tales

Emerald Shine is a band from Northern Moravia in Czech Republic, fusing the power of metal music with the nice sound of a harp, violin, recorders and tin whistles. The usage of three different vocal styles and progressive elements adds to the originality and versatility of their music. Some weeks ago the album Misty Tales was released. Silver Riders, live at Folk Metal Pilgrims 2019,

Emerald Shine was born from the need of the main composer and songwriter, Leena, to tell fantasy stories via music which would be heavy and atmospheric at the same time. In 2013, she managed to bring the first line-up of musicians together. Since then, the band has developed their specific style and sound within the folk metal genre. The Only One, live at Folk Metal Pilgrims 2019,

With all the above-listed instruments and voices performed live, Emerald Shine has been well received by fans at music clubs and festivals. Leena comments on Misty Tales, «Our goal on the concept album Misty Tales was to tell a fan fiction story about the Tolkien’s elves. What if they still lived in our world, even today? What would they think of us, people, and what would they tell us if we met them? The fans can therefore expect some fantasy metal, as we call it, as we did our best to express the story also in the music, not just in the lyrics». So, to keep it simple: We play folk metal. Or something like that. Autumn Mists, live at Folk Metal Pilgrims 2019

Emerald Shine story began years ago, when Leena their composer and songwriter started to write atmospheric heavy music inspired by fantasy stories. It was in 2013 when she managed to put together the first line-up of Emerald Shine. Since then the band has developed their specific sound.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*