Newsfeed

Atom Made Earth: With cover art from Hernàn Chavar

Atom Made Earth – Severance

With Severance the Italian band Atom Made Earth deliver a new eclectic work, full of suggestions, influences and references. The approach is mainly psychedelic, sliding up to the shoegaze but there is also a prog soul, an almost jazzy mood, post rock gusts. A fascinating and interesting music, and here are the tracks First Of A Second Split and From Earth With Hurt as a taster of the music,

The Ancona quartet’s studio album Severance was released self-produced six days ago, three years after the previous and acclaimed Morning Glory. The album contains eight tracks that mark an important step forward in the artistic evolution of Atom Made Earth, whose line-up today involves Daniele Polverini (vocals, guitars, synths, loops, effects), Lorenzo Giampieri (bass, effects), Daniele Duranti (drums) , percussion) and Nicolò Borgognoni (synth, vocoder).

The personalities of each individual musician stand out and blend into a cinematic sound poised between psychedelia, space rock, ambient, prog and shoegaze. Severance is their most mature and personal album so far. The entire artwork is, in continuity with the previous album Morning Glory, by the excellent Italian-Argentine illustrator and artist Hernàn Chavar.

Atom Made Earth is a project born from an idea of guitarist Daniele Polverini, started in 2013 with keyboardist Nicolò Belfiore and drummer and Thomas Testa, with the further addition after a short time of Lorenzo Giampieri on bass.The year after the band debuted with a live self-produced demo called Border Of Human Sunset, then playing live at the Musica W Festival together with the likes of Alcest, Red Fang and Ornaments.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7144 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*