Newsfeed

Descent Into Maelstrom: Completely nonconformist

Descent Into Maelstrom - Iconoclasm

After the launch of their second take on Dodecaphonic metal in the vein of the album Iconoclasm, Italian avantgardists Descent Into Maelstrom are releasing a lyric video for Saturn.

«Saturn’ is one of the most intense songs of Iconoclasm ,says guitarist and singer Andrea Bignardi, and adds: It has a lot of emotional content, because it’s inspired by the painting of Francisco Goya Saturn Devouring His Son that has always caused me chills down my spine. We tried to give our personal interpretation of the feelings that we had watching this painting».

With Iconoclasm, Descent Into Maelstrom wanted to do something completely nonconformist, going beyond the rules and the trends of the modern metal and music industry in general. To do so, the band composed the tracks following rules of the Dodecaphonic music, finding some of their sonority in something else rather than other metal music or artists.

In Bignardi’s own words: «We also wanted to do something particularly avant-garde and artistic, choosing a painting for each song. Doing so we wanted to give to whom will listen to this album another dimension and, we hope, a different kind of listening experience».

Iconoclasm is only the first step deeper into Descent Into Maelstrom`s continuous search of new sonority, as the band’s vision is to explore the dodecaphonic concept more on their future releases.

The project Descent Into Maelstrom started in September 2016, when the one and only member Andrea Bignardi wanted to write his personal music, experimenting unusual musical structures such as Madrigals and dodecaphonic music. The purpose of this project was and is trying to go beyond the dogmas of death and black metal, creating something new. In March 2017 the project releases the first album yteh self-titledDescent Into Maelstrom. In the summer of 2017 the project becomes active also for the lives, with the new official members Mattia Panunzio (guitars), Pietro Buzzi (guitars) and Michele Castelnuovo (drums). In November of 2017 Michele Augello (Ex Agony Face) becomes the new bass player.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (4706 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*