Newsfeed

Widek: Stone by stone!

Widek - The Garden Of Existence

Violent fighting at the end of World War II in the Polish town Gdansk wiped out almost the entire center. But extensive post-war reconstruction has recreated much of the old building stock. The Gdansk band Widek have also was been built stone for stone. The fascinating and clever Maciej Dawidek is the sole musician in Widek, and he indeed  deliever beautiful instrumental atmospheric post progressive metal. The music also often have a fair amount of ambient and space djent, and the album The Garden Of Existence is his fifth release.

Dawidek started releasing music at the very beginning of the decade under the Widek moniker, as a shortened version of his name. So far he have as mentioned released five full-length album and also two EP`s. Yes this is obvious a dedicated musicians and he has his own recording studio where all of his material is put together. In the beginning of his career Dawidek blended progressive metal with post rock aesthetics and structures.

Later Dawidek found out that he was going to add a good deal of ambient elements to the music. It was smart, because the music was immediately better and more challenging to be listened to. Actually Dawidek matured as a song writer and the even production was better! The new album is pretty cohesive and consistent with some nice spacey injection. As usual with Dawid`s work the last track is very different from the rest on the songs on the album. The track Rebirth ambient piece with ethereal chorus and is a relaxing music that is still challenging in all its glory.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*