Newsfeed

Elden: Cold darkness of time and space

Elden - Nostromo

Elden believes in the power of heavy metal riffs, melodic choruses and an all-out head banging experience. The band was formed in 2012 in Karlstad, Sweden, and soon the musicians started writing songs influenced by artists like Mastodon, Baroness, The Sword and classic bands from the 70´s and 80´s. They recorded and released their first demo one year later and performed on a regular basis at local venues. Four years ago Elden released their first EP and started touring across the country. Elden will release their new album Nostromo on the 24th of January 2020. Inspired by the cold darkness of time and space, these are by far the best songs the band have written. The track Sail & Savour,

Having built a small following of both local and international fans the band started developing their sound, taking their songwriting in an interesting direction, even heavier riffs, more distinct vocals and an overall more impressive production. Debut album Death And Fear hit the shelves in November 2016 and actually got fantastic reviews.

«Right from the opening song Wermland I was completely hooked, and now am having serious trouble turning this album off». Metal-temple.

«…propulsive drumming, turbo-charged Sabbath riffs and vocals that are pure, 21st century Ozzy. – Stoner HiVe».

«Eldens debut demo is a superb hard rocking affair from start to finish showing off the bands excellent talents. If you want a band with plenty of groove and riff then Elden are the band for you». – The Sludgelord.

Elden are: Kalle Persson – Guitars, Claes Josefsson – Drums, Torsten Gabrielsson – Guitars, Alexander Huss – Bass/vocals.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7425 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*