Newsfeed

Minimum Vital: Sophisticated and luminous imaginary folklore

Minimum Vital - Air Caravan

Bègles is a suburb of Bordeaux and the city is world famous for often making exceptionally very good quality wines. The band Minimum Vital from Bègles is not world famous, but makes often exceptionally very good quality music. Minimum Vital is a band I’ve always appreciated, and of course I have all the music they made! The album Air Caravan is their new effort and the album was released some days before Christmas.

Minimum Vital have been around since 1983, and initially the twin brothers Thierry & Jean-Luc Payssan founded the band back then. Now the band are responsible of a massive discography and having toured outside of France and overseas, they are sailing between rock music, prog, jazz, Celtic and Medieval. All of this reaching toward an imaginary folklore which melted recently with some oriental influences. The band deliver singular musical landscape, sophisticated and luminous.

Minimum Vital creates often very lush vocal textures with very interesting harmonies, and as a bonus some very infectious rhythms. They mix art-rock influences from Yes, an amazing virtuosity coming from fusion, many innovations and a deep mark from medieval and southern European traditional music. From these diverse elements, France’s Minimum Vital has certainly its own individuality on the desk of progressive rock.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7425 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*