Newsfeed

R.I.P. Neil Peart

The music world lost an icon today, who has probably had more of an impact than anyone that plays an instrument today.

Neil Ellwood Peart was born September 12, 1952 in Hagesville, Ontario, Canada. He was drummer and songwriter for the rock band Rush, passed away on brain cancer on Tuesday in Santa Monica, California at the age of 67. Peart was considered as one of the greatest drummer of many music lovers around the world. In 1974 he joined the band Rush, which had been started six years earlier by John Rutsey, Jeff Jones and Alex Lifeson.

The drummer has previously stated that he thinks the music industry is too commercial. He personally took care of the values ​​he received as a teenager. It’s about being your own hero. I will never betray the values ​​I had as a 16-year-old, never let me sell, never bow to the man. A compromise I can never accept, he told Rolling Stone in 2015.

In 1997, Peart retired, following several tragic events in the family. His daughter died in a car accident, and his wife of 23 years was diagnosed with incurable cancer. In 2000 Peart married again and returned to Rush the following year.

Peart grew up with the main ambition of becoming a professional musician. Peart was 13 years old when he got his first percussion. As he got older, he dropped out of school to pursue his dream of becoming a professional drummer. After spending some time living in England to focus on the music, Peart moved back to St. Catharines where he eventually joined the Toronto-based band Rush in 1974.

Steven A. Bannas said, «Neil Peart, the drummer and lyricist for Rush, died Tuesday, January 7th, in Santa Monica at age 67. The cause was brain cancer, which he had been quietly battling for three years, according to Elliott Mintz, a spokesperson for the Peart family».

Troy Hughes said, «THIS JUST IN — Neil Peart, the iconic Hall Of Fame drummer from Rush, has died at age 67.One of my favorite rockumentaries is Rush: Beyond the Lighted Stage … Here’s a great scene of how many saw Peart and how he saw himself #RIP».

Peter Frampton tweeted, «Rest In Peace Neil Peart. So sad to hear».

Stephen Thomas Erlewine said, «There was nobody else quite like Neil Peart. Set aside is technical prowess. Few drummers rival a group’s lead singer in terms of fame and fewer still defined their band with both their lyrics and rhythms».

Danny Deraney wrote, «There is no rock and roll drummer better than Neil Peart. None before or will ever be».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6832 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*