Newsfeed

Autumn Tears: With kamancheh, bansuri and duduk

Autumn Tears - The Air Below The Water

Autumn Tears is a fascianating organic fusion of classical music with elements of cinematic score, layered with diverse female vocals. Their last album The Air Below The Water is set to be released in five days, and is a 2 disc set featuring over 40 performers!

After the highly acclaimed 2019 full length release Colors Hidden Within The Gray, Autumn Tears has wasted no time. They are thrilled to present their newest offering The Air Below The Water featuring 88 minutes of brand new music. The double album actually is  set to be limited to 500 copies Worldwide and features a 20 page lyric booklet lavishly illustrated with paintings by award winning artist Miranda Meeks. The track Grand Celebration,

The Air Below The Water features a fully orchestrated, classical ensemble as well as world instruments including kamancheh, bansuri and duduk to add another layer of diversity to our ever evolving sound. Ocean field recordings by Michael Zolotov (Kadaver, Necromishka) for that touch of classic 90’s Autumn Tears nostalgia.

Among the 40+ talented musicians and vocalists featured will include classical / opera singer & composer Caroline Clarke (Trovatori), singer / songwriter Tamar Singer (Zeresh, Cruel Wonders, Necromishka), singer / composer / vocal coach Anne “Anaé” Laurent (Anaé & The Petrichor, Adrana), classical crossover vocalist Lady Debbie Delwynne (Lacrymosa Aeterna), tenor opera vocalist Darren Clarke (Trovatori), renowned virtuoso violinist Maria Grigoryeva, and lead vocalist Agnete Mangnes Kirkevaag from the legendary Norwegian progressive metal act Madder Mortem.  Also returning are singer / songwriters Brona McVittie and Nathan Nasby.

In the tenebrous gloom of September 1995, two dark souls joined creative forces to become Autumn Tears. Erika Tandy(vocals, musical arrangements), and Ted Tringo (keyboards and piano, musical arrangements, vocals), set out to create music which illustrated the darkness writhing within their souls. After an intensive period of song writing and rehearsing, they entered West Sound Studios to commit to tape the works they had created. In April of 1996, their first CD, Love Poems for Dying Children: Act I was released through Dark Symphonies, their own record label.

The music of Love Poems… consisted of symphonic arrangements designed to evoke intense emotions of sadness and loneliness in the listener. Influences include ancient chants, classical music, and contemporary artists (Dead Can Dance, Anchorage, Stoa, & Enya).

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6841 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*