Newsfeed

Elmer Ate The Blimp: Warm and charming music

Elmer Ate The Blimp – Real Love

Elmer Ate the Blimp (EATB) is a solo studio-only music project. The songs blend several influences that inspired the writing, some of the prominent ones being progressive rock, traditional rock and roll, cinematic psychedelia and cosmic disco. Karan Goyal from New Delhi is the man behind Elmer Ate The Blimp and his first album is entitled Real Love.

The album consists of eight songs written over the past three to four years. Goyal have composed the songs and he have written the lyrics, he sings and plays guitar on the album. Goyal is supported of clever musicians of the Indian scene namely Chintan Kalra (who also produced and mixed the album), Ishaan Chhabra, Maxwell Peters, Karan Sharma, Alex Fernandes, Jude Manuel and Fabio Carlucci. The track Lonely Traveler is quite folk drenched and the voice of Goyal and the groove is quiet and sensible.

Karan Goyal enjoy obviously to compose intimate, subtle, calm and atmospheric music against the backdrop of prog. She`s Insane is a track with much atmospheric pop sensibility and rich harmonies. The song T.W.I.M.C is retro and have a special melancholic softness with great violins, very nice piano and choir. Real Love is an album of warm and charming tunes that are lovingly composed with a lot of love for the music.

The initial idea was to name Elmer Ate The Blimp, Eldridge Aership (Eldridge from a fascination with the alleged military experiment called The Philadelphia Experiment and Aership from the Hindenburg disaste), but for some reason, it didn’t sound right for Goyal. He then replaced Eldridge with Elmer. Elmer is one of the characters from a series of books written for children back in the late 60s that conveyed a simple yet powerful undertone of unity in diversity. He also used Blimp instead of Aership, which led to the idea of positivity and unity in diversity.  Inevitably consuming negativity (the famous shot of the airship burning down) and connecting the two to form Elmer Ate The Blip.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*