Newsfeed

Iva Toric: With honest and raw lyric!

Iva Toric – The Devil`s Mark

Iva Toric states, «I sing. I write songs. I play keys. I have tattoos». Hailing from San Francisco, California, Iva Toric is truly a one-woman force to be reckoned with. She combines her multi-instrumental talents with haunting melodic/symphonic vocals over dark folk and doom-laden riffs on her debut single Dark Side Of Me from the upcoming album Devil`s Mark. The track Dark Side Of Me is very ethereal with pagan/wiccan occult references. The song showcase according to Kerrang Iva Toric`s syncretic approach to dark culture, mixing the organic darkness of Uada, the psychedelic hues of Soundgarden, and the goth elegance of Maria Brink.

Iva Toric states, «I wrote Dark Side Of Me about my lifelong struggle with chronic depression and how sometimes I find myself desperately fighting off dark thoughts as they creep uninvited into my consciousness. The lyrics are honest and raw, and for anybody who has struggled with their own mental health, self-esteem or body image, you’ll find a part of yourself gazing back at you from within this song».

«I’ve always loved dark witchy imagery. I relate to the earthbound connections and message from that belief system. It is a unique counterculture belief that appeals to me!».

Devil`s Mark is the debut album from Iva Toric. Full of ethereal vocal arrangements full of yearning sadness over throbbing downer-rock riffs, the album showcases both a love of music’s inspiring artistry and an emotional hostility aimed at the world.

Iva Toric states, «My influences are wide. I grew up listening to 90s rock and alternative on the radio. Alice In Chains has always been a favorite of mine, I love their unique harmonies. I also like 70s and 80s rock and that gave me a taste for more progressive sounds. Once I was able to download music and trade burned CDs with friends I got into metal. So, what comes out when I write is a product of everything I’ve heard throughout my life. It’s definitely not something I can point to and say, that’s where I got my sound».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (4077 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*