Newsfeed

Nuclear Winter: Harare metal

Nuclear Winter – Night Shift

Zimbabwe important export goods are tobacco, gold, nickel, cotton, asbestos, sugar, maize, fruits and vegetables. There is very little export of metal music, and really only a decent band historically. Dividing The Element a Heavy Metal Band from Harare, but now a new Harare band emerge!

Nuclear Winter joins the Zimbabwe metal scene, helmed by Gary Stautmeister. With the experience of playing in several bands over the years having sharpened his skills, the young composer has channeled his love of melodic death metal and alternative rock across three releases thus far, the latest of which entitled Night Shift. Chris Van & Mat Mandebvu Sanderson from Dividing The Element contribute with additional vocals on Night Shift.

Kicking off on The Western Gate, Stautmeister immediately displays his riff prowess, while his vocals cover both harsh and clean ends of the spectrum in a way reminiscent of the Swedish greats such as Christian Älvestam and Peter Tägtgren. He also as mentioned before has some help in that department across the album: Help from none other than his friends in Dividing the Element, a true show of the camaraderie within this slowly-developing scene.

From an instrumental perspective, the songwriting is stellar, whether locked in pummeling death metal grooves such as on The God Without Shadows, the soaring melodies on Life Sick Hearts, or the interplay between guitars and synths found on Blueshift. There’s even some leaning into industrial-black metal tremolo and synthesizerson Years Lent.

For a record produced by one person with limited resources, Night Shift actually sounds fresh and slick, and easily stands toe-to-toe with its genre contemporaries. Operating in the turbulent climate of Zimbabwe has not made things easy, but patience and persistence have paid off in a nice entry into the melodic death metal arena.

Even better, there’s already news of new material on the way, so it won’t be long before we descend once more into nuclear winter! The album will see an international release on February 7th 2020.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (4892 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*