Newsfeed

Val Tvoar: Let Mother Earth rest

Val Tvoar - Today Is Tomorrow's Yesterday

Val Tvoar, Estonian guitarist, composer, multi-instrumentalist, and founder of bands Soul Thrower and Human Ground. Many have waited for his new solo album, and now the wait is finally over! Val Tvoar presents his new album, Today is Tomorrow’s Yesterday. The title track Today Is Tomorrow’s Yesterday,

The new album offers a warning: Let Mother Earth rest. You and me – we’re just taking, and taking…and not giving anything back. We’re a plague. And the end is coming.

For this album, Val Tvoar plays all the instruments and sings all of the vocals. Adding depth to the textures, he’s employed a variety of guitar tunings, and blends a fuzzy guitar tone with melodic vocals. The music probably sucks you in from beginning to end, with a touch of stoner rock infused with a progressive metal vibe. And on top of it all, laced with grunge influences, Tvoar’s vocals are even stronger and more passionate than ever. The track Dark Sun,

In 1996 Tvoar released l his first solo album under the name of Me, Myself And I. The reason for this title was because he was playing all the instruments on that album. 1999-2004 lived Tvoar in Hollywood, LA. Playing guitar with different local bands and worked on Virgin Megastore at Sunset. Tvoar’s guitar performances are consistently, absolutely often on fire – his bluesy solo style, inspired by his rock experiences in L.A. and backed by his formal classical training. The track The Preacher,

2015 Tvoar changed the name of the band and started to release music under the name of Val Tvoar and his first four song EP was Into The unknown. On 2016 came out his first album In Light You Believe … But In Darkness You Dwell.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*