Newsfeed

Terje Ellefsen: With native Lillesand dialect!

Terje Ellefsen – Spellefsen

From the little and very beautiful Norwegian town Lillesand comes the musician Terje Ellefsen.  Some days ago he release his debut album Spellefsen. Spellefsen is not a traditional album with sun-bleached southern country songs, marinated in salt water and spiced with accordion sound. This is more a progressive album with progressive elements than a prog album. Here are the track Den Siste Sivile Syklist (The Last Civilian Cyclist)

Terje Ellefsen is a singer, musician and songwriter with experience from many genres. He is, among others, a founding member of the popular americana/folk band Susie & The Spuds, but started writing Norwegian folk songs even before that.

The underground folk tunes on his debut album Spellefsen have grown from ten years of acoustic sketches, performed from time to time in solo or duo settings with musical friends. But now, in the studio, they have blossomed into something more. The track Ta Dæ En Pause Ditt Naud (Take A Break, You Fool),

Singing in his native Lillesand dialect, this varied collection of songs range from protest songs to odes to joy, from observations to flights of fiction, and everything in between. Producer Arne Kjelsrud Mathisen joins him on many tracks on backup vocals, keyboards and various rhythm instruments, while horn blower Tor Grunde Simonsen, guitar wrangler Kjetil Grande and fiddle fanatic Marin Stallemo Bakke have added some lovely parts to this 15 track fiesta. The track Udepils,

Ellefsen grew up in Lillesand, and from his early beginnings as a funk bassist in the boys’ room, he has gradually played music in a variety of genres and compositions, and has always enjoyed creating music just as much as performing it. He studied the Viking Age and the Middle Ages in Oslo, but probably spent far too much time playing in the soul band Emergency Express.
He returned to Lillesand after his studies in 2009 and became almost a local session musician on various projects.He played keyboards in the Tjafs funk band for a few years. Started with shows in 2010, starting with Susie & the Spuds in 2011.

In the studio Ellefsen and the other musicians also used winders, strings, and electric guitars, as well as some ARP Odyssey, mellotron samples and div. other keys.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

1 Comment on Terje Ellefsen: With native Lillesand dialect!

  1. Beyond a shadow of a doubt, TJAFS is underrated.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*