Newsfeed

Fourth Monarchy: With a progressive crescendo of cold and darkening riffs

Fourth Monarchy – Nocturnal Odes Of A Wandering Spirit

Late last year Black Metal band Fourth Monarchy released a new single track The Rebirth Of The Fourth Monarchy after 11 years of absence from the scene.

The band states, «We consecrate this work to our own individual Quest for Knowledge. Black Metal is the Path of Individualism, the Kingdom of the truly Noble Man who triumphs over the Specters of the world’s Outer Darkness. Fourth Monarchy’s Journey through the Inner agony of the 1600s marks the struggle of the Elevated Spirit to seek the Truth in a world of Shadows. A new full-length album The Nocturnal Odes Of A Wandering Spirit is coming in spring or summer 2020».

The new release manifests as a progressive crescendo of cold and darkening riffs, alternated with rhythmic evocative moments. The lyrics describe the Baroque world of Ghosts and Shadows generated by the Obscurity of Counter-Reformation’s Europe, and the inner torment of the individual torn in his effort to pursue self-elevation in spite of the surrounding triumphant spiritual obscurantism. Fourth Monarchy is based between Brussels (Belgium) and Venice (Italy).

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*