Newsfeed

Nils Patrik Johansson: With Palme concept!

Nils Patrik Johansson – The Great Conspiracy

Swedish singer Nils Patrik Johansson known from Lion`s Share, Astral Doors, Wuthering Heights, ex Civil War, is back with a second solo album The Great Conspiracy. The album is set to be released February 28 on Metalville.

The album is a concept album about the still unsolved murder of the then Swedish Prime Minister Olof Palme, back in 1986. After more than 33 years, this is still a trauma for many Swedes, and there are hundreds of theories of who did it. Was it a lonely madman or was it a conspiracy? Johansson has studied this case now since 2015, with the founder of the podcast Palmemordet Dan Hörning, as a big inspiration and advisor. On The Great Conspiracy, NPJ presents the most important traces and also what he thinks is the most logical solution.

Music wise it is a natural sequel to his previous solo album, Evil Deluxe (2018), and the three albums he did for Civil War(2012-2016). Classic rock/heavy metal with a touch of power metal.

Once again his Lion`s Share bandmate Lars Chriss is in charge of producing and mixing. The band is intact from Evil Delux” with Lars Chriss on guitars, Andy Loos (Lion`s Share, Glory, Seven) behind the bass, Kay Backlund (Lion`s Share)on keyboards and of course Nils Patrik’s son, Fredrik Johansson on drums (Tuck From).

The song Freakshow Superstar, features a duet between Johansson and Håkan Hemlin and, from one of the most successful bands in Sweden, Nordman. For the many people out there that has no relation to the Palme-assassination, this album will work out fine as a truly nice piece of art, containing a bunch of catchy metal songs. Nils Patrik Johansson talks about his upcoming Olof Palme concept album,

The track Evil Deluxe, from the first album

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7144 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*