Newsfeed

Hex A.D.: Slightly more progressive, upbeat and varied

Hex A.D. - Astro Tongue In The Electric Garden

Norway’s riff monster returns with its fourth full length album, released February 21st 2020 by Fresh Tea. Astro Tongue In The Electric Garden is a record full of psychedelic vibes and vintage progressive heavy rock. This new record showcases a wide musical pallet ranging from down tuned doom riffs to bombastic mellotron swirls and epic Maidenesque guitar melodies. There are several guests appearing on Astro Tongue In The Electric Garden. The legendary hard rock singer Eirikur Hauksson known for his ­outstanding work with Norwegian metal band Artch and Uriah Heep-legend Ken Hensley brought one of the record’s center pieces Hawks & Doves to new highs with his bluesy efforts. The track Astro Tongue,

Lyrically Astro Tongue In The Electric Garden deals with drug abuse, psychedelia, Science Fiction and the Vietnam War. All themes that hail back to the late 1960s.  Hex A.D. has built a strong reputation these past years as one of Norway’s finest ambassadors for the classic heavy rock we know and love from bands such as Uriah Heep and Rainbow. 2018’s Netherworld ­Triumphant saw the band dive deep into the golden darkness of the early 1980s, and gave the band a storm of great reviews from all over the world. Where “Netherworld Triumphant was dark, majestic and mysterious, Astro Tongue In The Electric Garden is slightly more progressive, upbeat and varied.

On Astro Tongue In The Electric Garden the band has let their different musical inspirations flow, and there is a stronger sense of melody on this record compared to the three previous ones. The over-all feel is slightly psychedelic and has a taste of the late 1960s scene in London where bands such as Pink Floyd, Cream and The Jimi Hendrix Experience changed the world of popular music for ever. The bluesy riffs in Hawks & Doves, the vintage guitar sounds and the epic organ and mellotron runs leave no doubt that Hex A.D. is a fascinating band.

Hex A.D.’s music is doomy and heavy, based on heavy guitar riffs. But their music also clearly shows the members’ progressive preferences. The band’s classic rock sound reminds a bit of the 1970s, without being retro. Frontman Rick Hagan composes both lyrics and melodies, and he takes the main responsibility in the studio where he plays all instruments besides keys. Organ and mellotron are handled by maestro Magnus Johansen, both live and in studio. Since 2011, the band has been working closely with producer Chris Tsangarides who has done much great with the band’s albums.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*