Newsfeed

Banisher: Brutal, technical and sci-fi flair

Banisher - Degrees Of Isolation

The Polish city of Rzeszów is the region’s industrial, academic and cultural center. The band Banisher is from Rzeszów and their cultural music is a captivating style of brutal death metal loaded with  technical precision and an experimental/sci-fi flair.

Since their 2005 formation Banisher has releasing albums through Torn Flesh Records, Unquiet Records, Deformeathing Production, as well as several independent demos and EPs. Their fourth and new album Degrees Of Isolation appears to be the most diverse, mature, and both musically and technically advanced album they have ever captured. The lyrics are based on true events, which makes the music on Degrees Of Isolation all the more dark and depressive. Every song tackles the feelings and emotions experienced throughout incarceration, being held in custody, and after being acquitted. The track Echoes,

The new album is recorded by Banisher`s rather  powerful lineup including members and ex-members of Decapitated, Belphegor, Vital Remains, Hate, Redemptor, and Shodan. Degrees Of Isolation delivers eight new songs totaling forty minutes of pulverization. The album was recorded at Invent-Sound Studio in Bydgoszcz, Poland and the cover art created by Łukasz Jaszak..

The Apotheosis video clip was made by Rafał Kvass Kwaśny. The band offers with its release, Apotheosis was the first song that was written on Degrees Of Isolation. It’s a hate-mockery hymn against all hypocrites who are pretending to be someone else that they are in real life. This is the only song on Degrees Of Isolation that sticks out from the concept of the album.

This is a very raw, furious song, with a motoric verse, catchy refrain, savage blast beat coda, and crushing breakdown at the end. This is also the shortest song on the album, sort of a shot in the face. What is also worth mentioning, the opening riff from the verse was written out of the head on a sheet of paper during incarceration and adapted on the instrument later on after being released from custody. The track Devil In ISO,

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*