Newsfeed

Transport Aerie: With charity support

Transport Aerian – Big Heart

The personal interests for the band Transport Aerian is, «making something drastically different. Confronting the modern artistic environment with just a fact of our very existence». The band also define their genre as expressionism / metarealism.

Transport Aerian is essentially a one man progressive-oriented project led by a producer and multi-instrumentalist Hamlet. It sets no strict genre borders, knows no musical or spiritual limits. At the different times, the project had been working with different musicians, always changing and shifting its live and studio experiences depending on what the current creative state demands, performing drastically different kinds of music, yet always staying in the shape of poetic, sharp-edged artistic kind.

The project’s philosophy is closest to those, calling themselves expressionists in poetry and fine arts, therefore, the inner side of the emotional expression is what Hamlet intends to bring through project’s music to whoever who is willing to hear the word said.

Today, Friday the 14th February 2020 the song Big Heart is representing a new single by Transport Aerian and is to be released for charity organizaiton Direct Relief.

Big Heart features such prominent guest musicians as UK’s probably finest session drummer Chris Allan (Malefice, Spiral Key), experimental guitar player Peter Matuchniak (Bomber Goggles, Kinetic Element) and Italian multi-instrumentalist Marco Ragni. The live band consists of Hamlet, Stefan Boeykens, Umut Eldem and Paul De Smet.

Transport Aerian taking it roots in 2009, it is known ever since for its vivid and dark combination of contemporary prog and jazz sounds, wrapped in heavier guitar work, and intimate, deeply personal poetry. It sets no strict genre borders and knows no musical or spiritual limits, but stays on the progressive side. In the recent years, the band has released three critically acclaimed albums.

Bleeding (2013), Darkblue (2015) and Therianthrope (2017), featuring guests from all over the world, including such names as Paul Sax (Curved Air), Elvya (Solo artist, Ayreon), Chris Allan (Malefice), Marco Ragni, and many many others. Transport Aerian always stayed in the shape of poetic, sharp-edged artistic kind and ready to bring it’s music to whoever who is willing to hear the word said. The track Last Years Of Peace from the above mentioned album Therianthrope,

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7144 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*