Newsfeed

I Am The Manic Whale: Third chapter in the Manic Whale saga

I Am The Manic Whale - Things Unseen

April 24, 2020 the album Things Unseen would be released and that album is the third album for the band I Am The Manic Whale. A symphonic prog quarter from Reading and London, and on the new album they are supported of Halcyon Strings on three of eight songs. The track Open Your Eyes,

I Am The Manic Whale was founded five years ago. The line-up was and is Michael Whiteman (bass guitar and lead vocals, plus occasional keyboards and guitar), David Addis guitars and backing vocals), Ben Hartley (drums and backing vocals), and John Murphy (keyboards and vocals). The music of I Am The Manic Whale is inspired by many of the great progressive artists, particularly Neal Morse, Spock`s Beard, Big Big Train, Flower Kings and Genesis.

Michael Whiteman and David Addis met at secondary school and have been making music together in various guises for over 20 years. They met Ben Hartley a few years later and John Murphy relatively recently. Michael Whiteman began writing music over ten years ago while he was at university, and had been looking for an outlet for it ever since.

In 2015 he decided to record a solo progressive rock album under the name I Am The Manic Whale, but after completing the first song it became apparent that he would need some help from his other musician friends, and this gradually evolved into them playing on the whole album. Rob Aubrey was persuaded to take on the mixing duties, and the debut album Everything Beautiful In Time was released in December 2015.

The first chapter in the saga of I Am The Manic Whale was finished and now the third chapter will be released in April as mentioned above.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*