Newsfeed

Deep Energy Orchestra: Compositional sonic-storytelling

Deep Energy Orchestra – The Return

Bassist/Composer Jason Everett (Mister E), teams up with prog-phenom Trey Gunn (King Crimson) and Indian percussion master Selvaganesh (John McLaughlin, Masters of Percussion), 7-string violinist Radhiker Lyer and a Seattle-based classical string ensemble. 

The Return, the highly anticipated second recording by the eclectic music ensemble, Deep Energy Orchestra will be released on February 21, 2020 on Trey Gunn’s 7D Media Record label. Deep Energy Orchestra blends sounds and rhythms from Prog Rock, Classical, funk, Indian, and Flamenco styles and showcases the compositions of Jason Everett aka Mister E. The title track The Return,

Featured artists on the record include, Fareed Haque (Billy Cobham, Zawinal Syndicate), V. Selvaganesh (Shakti with John McLaughlin), Trey Gunn (King Crimson), Neyvili Radhakrishna (Jonas Hellborg), Ujwal Nagar (Advaita), Suhail Yusuf Khan, and the Seattle Metropolitan Chamber Orchestra.

Following the acclaimed first release, Playing With Fire, Jason Everett was commissioned by the Seattle Metropolitan Chamber Orchestra to score his music as well as pieces from Ravi Shankar, Anoushka Shankar, and Paco De Lucia for a full-length concert called From Spain To India and one of the pieces from that concert series is included on The Return.

Another piece on The Return is an example of Jason’s compositional sonic-storytelling called Moksha: The Elimination Of All Duality. This nearly 17-minute piece is in four movements and tells the story of a soul, from starting in a traditional village, to a battle with death, to a liberated soul, and then the Return to this world with musical echoes of the past and present.

Jason Everett is a performer, composer, and producer who plays a variety of stringed and percussive instruments with his primary instruments being his seven-string fretless bass and acoustic six-string bass. Jason attended Northern Arizona University on a full scholarship for bassoon and started playing jazz professionally at sixteen years old.

Jason Everett has played music outside of the mainstream for most of his career including with the avant-garde space-jazz ensemble, Little Green Men; Flamenco fusion groups, Machete’, Deseo Carmin, and Acoustic Fantasy; world fusion groups, Avaaza, Tarana, and Andre Feriante; and Kirtan artists, Gina Sala’ and Girish. Jason Everett has also been recently performing and recording with Bay Area world jazz fusion groups, Facing East and Ancient Future. Jason has created his own groups including Taal Maya, a Shakti inspired Indian fusion project and Pandamonium, which is described as Prog Rock Jazz Funk.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*