Newsfeed

Godsticks: Dark, heavy and potent prog

Godsticks – Inescapable

Hailing from South-Wales Godsticks open 2020 with their new and until now most accomplished studio album Inescapable. The music is a amalgam of alternative metal, prog and heavy rock with a dynamic range of angular riffs and emotional depth will leave listeners reeling. The band’s sound has refined over the years, starting with the very nice and promising debut Spiral Vendetta ten years ago. Three years later the sound was even more mature and fascinating with on the album The Envisage Conundrum.

Five years ago Godsticks released the technically astounding metal album Emergence to the more industrial and progressive-influenced Faced With Rage from 2017. Now, with Inescapable, the band have channeled their energy and technical ability into the melody, phrasing and vocal performance, allowing a captivating focus on emotion. The track Surrender with spiced synth grooves,

The epic track Change is a real prog song which shows how ambitious the band is and where they also succeed in making a fantastic song.

The track Denigrate, featuring TesseracT’s Daniel Tompkins with vocal harmonies, adding an extra layer of aggression and energy.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*