Newsfeed

The Arc Light Sessions: With own keyboard technique…..

The Arc Light Sessions - Chromatic Overture

The album Chromatic Overture will be released 31 March, and this is the fourth album from The Arc Light Sessions. The line-up: John Alarcon / piano, synthesizers, organ, mellotron, lead vocals, Hugo Emard / bass, Steve Valmont / drums, Luc Tremblay / flute, oboe and Patrick Simpson / guitars. The cover art is nice and vintage and  with a sycling athlet. The track Red Flower Of Summer,

The Arc Light Sessions is a studio based project begun in 2013 which specializes in symphonic progressive rock. It is the brainchild of keyboardist and composer John Alarcon who released two previous offerings under the name Synthology on the now defunct Fossil Records label.

The Arc Light Sessions is a studio project which specializes in symphonic progressive rock. The ultimate goal for The Arc Light Sessions is to create quality rather than aim at generating mass appeal. The Arc Light Sessions have a focus on the more pastoral elements in music rather than riffing. The music is also not about length for length’s sake. The songs develop organically and contain musical passages where warranted but the intent is to have them fit thematically into each piece. The track Wasn`t Born Yesterday,

The Arc Light Sessions were founded mainly by the front man / composer / producer / keyboardist John Alarcon, who has a long career (for over 40 years) as a musician. He was born in Madrid and immigrated to Canada at the age of 8. He began to play classical piano at 11, but soon was immersed in one of the great keyboardists named Keith Emerson. Getting remarkable inspired by lots of progressive rock vanguards like ELP, Genesis, King Crimson, PFM, Anthony Phillips or Steve Hackett, by jazz artists like Pat Metheny, or by various classical composers like Bach, Chopin, or Hendel … he has developed his keyboard technique or composition. The track A Place For You,

Since 2000 he has formed a couple of rock combos in collaboration with friends, and released two albums Between Day And Night and The Fairest Of Moments, in 2000 and 2002 respectively under the moniker Synthology . Finally The Arc Light Section was founded in 2015 with a singer Chris Atwill and their debut album Perchance To Dream was released.

Link:
Homepage

About Ulf Backstrøm (7144 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*