Newsfeed

Nytt Land: Path of Shamans….

Nytt Land – CVLT

March 24, 2020, Siberian ritual folk band Nytt Land will open a new chapter with the 6th album CVLT to take you on a mystic travel – path of Shamans. Ritual songs of ancient Siberia and Scandinavia in an atmospheric mix of traditional throat singing, authentic musical instruments, overdriven guitars and electronic music. The main core of the magical sound of the Nytt Land is Natasha Pakhalenko’s unique natural vocals, in which clean folklore techniques of Siberia and Saami and low Tuva throat singing easily alternate. The track Valhalla Rising,

Shadow spirits dance beneath the moon, it’s glowing light flickers through the boughs of deep forests.The breath of spirits whispers through the leaves, tales as ancient as the hills, long forgotten. Nytt Land channels powerful elemental voices from the past with a primitive and ethereal exploration of heritage from the beautifully austere Siberian steppe, inspired heavily by Old Norse Edda. The track Pusel ov Aki’s Song,

Nytt land`s music, skillfully balancing on the brink of ritual ambient and the traditional folk of Northern Europe, is born in the heart of Siberia. Having started as a folk-rock band in a remote Siberian province, Nytt Land required less than a year to become one of the most prominent and successful Russian folk projects. Focused on ancient Scandinavia, the band rapidly evolved into an authentic music ensemble, thorough yet at the same time innovative. Both male and female voices are used with regards to reflecting the old vocal techniques.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*