Newsfeed

Kari Rueslåtten: The butterfly Camberwell Beauty….

Kari Rueslåtten - Sørgekåpe

Norwegian artist Kari Rueslåtten is set to release her new album Sørgekåpe on May 8th via Spindelsinn Recordings. Sørgekåpe starts where the Northern Sky meets a broken heart that cannot be mended. In this song Kari Rueslåtten aims to describe those lonely hours at night when every thought is blowing out of its proportions, and one loses the battle against reality. By the time morning light finds its way through the curtains, the mind is so fragile, it can be tipped over by the gentle touch of a butterflies’ wing. (Sørgekåpe is the Norwegian name for the butterfly Camberwell Beauty, or Mourning Cloak).

Kari Rueslåtten has one of the finest voices of alternative Nordic folk-pop, and a worldwide fan-base. She is known for her dark-edged melancholy uncovering the beauty hiding in the dark. The single is taken from the forthcoming album Sørgekåpe out spring 2020. This will be her eight solo album.

Kari Rueslåtten was one of the founder members of the progressive doom metal band The 3rd And the Mortal. The band defined a genre, and Kari Rueslåtten was one of the first role models for female singers fronting metal bands in the 1990s, and the main inspiration for many bands such as Nightwish and The Gathering. Toumas Holopainen (Nightwish), with whom Kari Rueslåtten also have collaborated, has claimed Kari Rueslåtten’s voice as one of the greatest in the world. The track Why So Lonely from the album Time To Tell.

Kari Rueslåtten has of the finest voices of alternative Nordic folk-pop. She is known for her dark-edged melancholy, always aiming to uncover the beauty hiding in the dark. Kari Rueslåtten’s natural talent combined with classical training and roots in the Norwegian folk music tradition has resulted in a voice that is difficult to describe. Her music has been compared with artists like Tori Amos and Kate Bush, maybe not necessarily because the music sounds very similar, but because these are artists who sing with their own distinct voices. Just like Kari Rueslåtten.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (5884 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*