Newsfeed

Mechanimal: Mix of post-punk, electro and industrial

Mechanimal -  Crux

Mechanimal is a synth post punk band from Athens with a mix of post-punk, electro and industrial, Greece’s drone act Mechanimal (Giannis Papaioanou, Freddie Faulkenberry) have release their new album Crux. Records. Mechanimal’s last record was 2016’s Delta Pi Delta. In June last year they released Easy Dead White Flag single which was the first taste of the album.

Mechanimal turns sadness into something beautiful. The song is dedicated to a departed friend of the band and explores the pain of loss and the love and memories that keep those we’ve lost alive. A survival guide in the age of regularity by listening to electronic music. Crux is an in-depth exploration of the past, present, and (possible) future of everyday life with the aim of personal awakening.

It focuses on an idea that can account for the melding of seemingly incompatible musical worlds and theories with respect to the mechanisms of each one of them. It could easily be described as the absolute crossover album of Mechanimal, or simply the one where the ideas and obsessions of its members meet at the heart of the mechanical animal.

Crux is the Mechanimal manifesto. It consists of electronic music, spoken word, cut-up images and videos, deconstructed slogans, ideas and actions. A multidimensional collage inspired by the harsh reality, or otherwise the violent regularity that is “enforced” (by the new musicindustry to home entertainment and by fake news to climate change), and at the same time criticized. The track Stolen Flesh,

Believing that everything is political and that we are all guilty of what is happening, Mechanimal, without limitation, use a fragmented sound palette to describe ten stories of reality deconstructed. From the death-trap of “Ghetto Level” and the raw industrial resonances of Easy Dead and Scavengers and from the pagan techno of Razor Tube and Vanquish to the feverish post-punk of Red Mirror, Mechanimal want, not only to escape the inherent limitations of each genre, but also to break down the barriers that do not allow all genres to become one.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*