Newsfeed

Seventh Dimension: Pay tribute to Dream Theater

Seventh Dimension - A Change Of Seasons

Seventh Dimension is a 5-piece progressive metal band from Stockholm, Sweden. The music is mainly inspired by the progressive rock/metal scene and contains much variation in style. You’ll encounter everything from soft atmospheric rock ballads, heavier metal songs and everything in between.

The songs often contains story’s, with characters going through different experiences, reflections on visions, dreams or containing messages about life, emotions, politics, philosophies, human characteristics and more…

While being in the midst of writing what will become the fourth studio album by Seventh Dimension, the band has dedicated some time to record a cover of prog epic, 23-minute song A Change Of Seasons by Dream Theater.

Dream Theater has always been a major influence to the band and the song A Change Of Seasons in particular is guitarist and main songwriter Luca Delle Fave’s favorite song of all time. The song broke down barriers for Luca Delle Fave who was 16 years old at the time he discovered progressive music and made him realize what kind of musical path he wanted to embark on.

The story telling qualities of majestic songs such as A Change Of Seasons became a core element of Seventh Dimension that in the same way strives for telling stories with a fitting soundtrack that transfers the listener into another world. This is the band’s way of thanking Dream Theater that has impacted not only their individual creativity but acted as a trigger for the path that later changed the lives of the members of Seventh Dimension.

Although Seventh Dimension has incorporated new arrangements to live covers they’ve done of other songs before, they decided this time to not rearrange too much what is already a flawless song. The point of the cover is nothing more than to pay tribute to Dream Theater and hearing the song filtered through the band’s hands and the love they share for this masterpiece. A new version with the sound of Seventh Dimension.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (5849 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*