Newsfeed

Zopp: Canterbury in the 21st century….

Zopp - Zopp

Nottingham is known for Robin Hood and he is a famous, legendary figure. His existence has not been proven historically, but many attempts have been made. The band Zopp from Nottingham is very real stuff, and a duo playing Canterbury prog.

Zopp consist of two members, but on its self-titled debut they have invited four guest musician that plays on the album. Two of this musicians are the rather well-known Andy Tillison and Theo Travis from very good band The Tangent. Tillison also did the co-producer and co- mixing on the album. The track Before The Light,

Zopp is the multi-instrumentalist Ryan Stevenson: Keyboards, Mellotron M4000D, Hammond organ, Arturia analogue synthesizer, Korg CX-3 organ, piano, Hohner Pianet T, Nord Electro 5d, bass and electric guitars, voice, field recordings, percussion. Stevenson is supported by Andrea Moneta: Drums and percussion.

«A decade in the making…  »says Ryan Stevenson, songwriter and bandleader of Zopp. «I set out with the intention of bringing the 70’s Canterbury Scene sound into the 21st century by fusing it with ambient, jazz and classical elements, all while maintaining integrity by using the same instruments and sounds that were used on those classic albums. Egg, National Health, Hatfield And The North and Stravinsky have all been massive inspirations. I’ve been lucky to work with a number of very talented musicians during the recording process for Zopp».

The sound is based upon vintage fuzz bass and Hammond organ sounds that weave with complex time signature changes, and on catchy melodies with ambient keyboard interludes, to charm and relax the listener with its beguiling fusion.

Link:
Facebook

 

Om Ulf Backstrøm (5849 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*