Newsfeed

Rantama: A group of free spirits

Rantama - Rantama

The band Rantama is far from the usual retro acts that, in anyone’s opinion, can palgue the prog scene. They could instead be described as a group of free spirits blazing their own trail from the desolate woodlands to the metropolises of the modern times. A force of nature, telling their gloomy tale with a unique trademark sound. Bird Nest is a high-flying and psychedelically flavored song from the self-titled Rantama album. Aspiring Nordic proggers bursting onto the scene from the gloomy woods of Finland.

Rantama determinedly their own way, telling their own tale with a unique trademark sound. Rantama is following the footsteps of a wide array of musical heroes, from arena rock giants Toto and Journey to classic bands and songwriters like Steely Dan, Pink Floyd, Queen, Pat Metheny, Weather Report, Fleetwood Mac and newer ensembles like Radiohead, Mew and Opeth. Of course, knowing where the band has laid its foundation, the sound is fighting its way up from barren land, hardened by the ruthless seasons, echoing endlessly like in the vast forests of their native land. The track Roaring Rapids,

At the core of everything there is a sparking guitar trio that instantly ignites the music like wildfire.  Each member has taken their own rich musical background, forming a masterful connection that could be described as an artistry of the highest caliber, while still being easy to get a grasp of.

Hailing from the lakeside town of Kuopio in eastern Finland, the band was formed in 2014, originally as an instrumental powerhouse trio by three close friends: guitarist Timo Rantama, drummer Iiro Laitinen and bassist Tatu Back. Plethora of gigs around Finland and a promising debut trio album Catching the Mystery Train brought the band national praise and even sparked a modest international recognition. After the successful year of 2016 the band decided to take a turn in to a new direction, as the main songwriter Timo Rantama had already started to expand his vision towards painting pictures more vivid. The track Dying Star,

Another friend, singer Taavi Kiiskinen joined the ranks in early 2017, enhancing the sound dramatically and completing the newborn four piece in the best possible way. The soaring and soulful vocals of Taavi Kiiskinen fit the already tight sonic storytelling of the trio, forged by endless practice and performing, perfectly right from the start. Now it was easier to paint the picture that the band had in their heads.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7144 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*