Newsfeed

Dimma: Fog from Uppsala. ….

Dimma - Imorgon Börjar Allting Om

Uppsala Cathedral is the largest Gothic cathedral in the Nordic region, and the city also has burial mounds from the Viking era and most importantly the band Dimma!

This hard hitting trio Dimma (Fog) from Uppsala, Sweden, combines heavy riffs, high voltage rock’n roll and some psychedelic sounds of the 60s. They plays homemade hard rock and they will soon release the album Imorgon Börjar Allting Om. The music is for fans of Abramis Brama, November and Magnolia. Bandcamp is the place to listen to Dimma. 

Dimma was founded in 2000, Uppsala, Sweden by Jennische brothers Rikard (Mugwumps) on guitars and Jakob (454, Fuzzdevil), Olle Nilsson (Mugwumps) on drums, and Albert Gustavsson (Mat Åt Far, Minneslunden) on vocals. Since then, they have written and performed hard rock with Swedish lyrics.

The sound of the band is usually described as heavily influenced by Black Sabbath and Swedish hard rock veterans November. Their first self-titled EP was released in 2000, and their full-length debut Pengar I Sjön was released in 2004. Shortly afterwards, singer Albert Gustavsson left the group and the vocals were took up by Rikard Jennische – ever since, Dimma is a trio.

2008 saw the light of the critically acclaimed album På Grund Av Dimma. It was followed by 2011’s Tredje Dimma, the first one on vinyl. In 2016, Dimma released Dimma Över Ekeb on Open Mind Record,a record based on themes about their hometown, Uppsala.

Transubstans records is the CD label of Swedish company Record Heaven. Transubstans Records is the label behind Dimma, and they focus on few band but always band with very high quality.

Besides Transubstans they have 3 other sub-labels, Sakuntala Records which focus more of acid folk & singer sing writer style, and also Troglodyte Records, which will be more towards garage-rock and / or semi punky & raw music & finally we have Denomination Records, which focus on metal.

Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*