Newsfeed

Kayak: Allways on the forefront of the Dutch music scene….

Kayak – Live 2019

In 1972 there were three major earthquakes. One in Turkey, another in Iraq and a third in Nicaragua. An airplane crashed in Andes Mountains and the survivors….In addition a much more enjoyable event happened. The band Kayak was founded! One of the most famous names in the Dutch rock history.

The band returned in full force with their last studio album Seventeen in 2018 and returned to the stage to present not only their new music but also a fine selection of their greatest hits! It brought them their biggest success since the early 80’s! Seventeen actually enters the Dutch album charts at number 6, the highest position of a Kayak record since 1980! The vinyl version of Seventeen even lands at the number one spot of the Vinyl-top-33. Kayak was back- with a vengeance!

Some of the shows were recorded for a live release to coincide with the winter 2019 tour of the band together with the Flower Kings. That tour sadly was cancelled and the release of the album delayed.

Although the band is taking a well-deserved break it was decided not to shelve the album but release it as a limited edition fan only-release. The album – dubbed Live 2019. The track Le Peregrina Live,

Live 2019 spanning over 115 minutes of music it will be available on double CD and digital download. It has become a beautiful musical treat for all Kayak fans worldwide! I am certain it will bridge the time until Kayak returns with a new studio album! The track Daphne,

Kayak has as mentioned above been on the forefront of the Dutch music scene since they formed back 1972. With 16 studio-album, 3 live albums and many hit singles the band has never been far from the spotlights. Over the years the band suffered many line-up changes, but it always survived these hard times and remained working hard in different line-ups. The track Mammoth,

In September 2016 Ton Scherpenzeel announces that he is working on the — yet untitled — seventeenth Kayak album. At the same time he is auditioning a new line-up for the band. With Ton Scherpenzeel as the only remaining member the new line-up this is a radical change: vocalist Bart Schwertmann and guitarist Marcel Singor are the first new names to be announced in 2017. Later that year the band signs to GlassVilIe Music as management and later to InsideOut for the release of the record. The line-up is completed with Kristoffer Gildenlöw (bass) and Collin Leyenaar (drums).

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7397 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*