Newsfeed

Manes: Less electronic manner…..

Manes – Young Skeleton

Manes is back with the new single Young Skeleton out April 18th 2020.

Their critically acclaimed 2018 album Slow Motion Death Sequence was «coined a masterclass in how to blend electro and metal textures» by Prog Magazine, and described as «a mix of »brooding trip-hop, soaring alt rock and despondent gothic gloom» by Kerrang Magazine.

The title track of the new single sees Manes further developing the atmospheric sentiment from the previous album, but in a far less electronic manner.

Manes is Tor-Helge Skei, Rune Hoemsnes, Torstein Parelius and viNd. Vocals on Young Skeleton by Tom Engelsøy. The band were formed in Trondheim, Norway in 1992, the music of Manes has gone through many stages of transformation up until today. With a mantra of exploration and experimentation, the music has often been hard to define by genre definition, but has once been described as «a bastardization of rock and electronica with influences from jazz and metal».

Manes has released 5 studio albums, several EPs, singles, and various other releases, and has chosen to first and foremost focus on studio work and the creative aspects of music. Despite being selective and eclectic regarding live appearances, Manes has played a few gigs and festivals up through the years, both in Norway and abroad, and appreciate the possibility to experiment also in a concert setting.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*