Newsfeed

Cryptonight: With eight-string guitar tuned to Eb…..

Cryptonight – The Black Ritual

Jekyll with guitars, male vocals, drums, bass, keys and additional samplers. Male Vocals, Drums, Bass, Keyboards, Additional Samplers. The Cryptilian with female vocals, keys and additional samplers. Together they are the band Cryptonight. Due to the uniqueness of their sound, Cryptonight categorizes themselves into their own sub-genre of metal called Djoom. This is a combination of Djent and Doom.

They have yesterday released their debut album The Black Ritual. The music is slow, djenty and doomy and probably capture many listeners in a very haunting manner. The music is in many ways a dream-like state full of horrors and feel the chill of these nightmares first hand. With the music and lyrics contributing in tandem to the same frightening experience, it’s a walk through the musical realms of djoom.

All of the music was recorded on an eight-string guitar tuned to Eb. In addition the music inspired from games like Diablo, Resident Evil, Final fantasy and many more. In fact, even nightmares that the duo has experienced are also used as sources of inspiration. The music would probably fit for fans of band like The band is for fans of Vildhjarta, Catacombs, Humanity’s Last Breath, Black Tongue and Meshuggah.

The band states, «We each picked recurring nightmares that made an impression on us and put them together into a story about a dream world. Fans can expect this album to have a sequel, and to continue into the unforeseen future. Our lyrics are literally us telling stories of what happened in our personal nightmares, as descriptively as possible. It’s a collaboration of everything we love together into one sound to make for a deadly recipe. Dark and nightmarish whilst leaving an ambient and serene linger«».

Cryptonight has been cryptically hinting at this album by making a 20-episode web series on their YouTube channel, which included short instrumental preview clips of the songs on the release. The band hints at checking out those videos for an in-depth background on the music.

Mixing and mastering were done by Anthony DiGiacomo at Deep Resonance Studio.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*