Newsfeed

dCoded: Taken more risks and use new composition techniques….

dCoded – Perceptual Isoaltion

Víctor Martínez is the guitar player of dCoded a band based in Barcelona (Spain). He states, «We have just self-produced our second album called Perceptual Isolation. It contains 6 songs of instrumental/progressive rock music plus one cover as a bonus track. Perceptual Isolation includes seven tracks: six original compositions plus Massive Attack’s Teardrop adaptation. He adds, I was amazed by your country last summer… I hope to come back soon =)». This is nice to hear I must admit. The track Serial Communication

dCoded is a trio of instrumental music formed by David Marcè (drums), Xavi Orga (bass) and Víctor Martínez (guitar). Their influences are extensive (funk, jazz, blues, etc.), but they always start from the loudness of rock. Lluís Pi performs with them in their live shows, contributing to the visuals with his magic and creativity. Creative is definitely the music of dCoded, and it is a pleasure to listen to.The track Soundwaves.

The first album Synapse was released four years ago. It was totally self-produced, with few technical means but with many hours of dedication and work. During that year and the next one dCodeed offered some presentation concerts in festivals around Barcelona area: Totum Revolutum 3.0, Espai Vapor, Peacock Art Festival, etc. The track Better Together?

On Perceptual Isolation the Spanish trio have invested more time and technical means in the recording and mixing stages. All the recording and mixing process has been carried out in Uqbar Estudis & VMG Studio (Terrassa). The mastering process has been carried out in the prestigious Euridia (Bilbao) by Ibon Larruzea.

The band states, «For the new album, we have taken much more risk. It has also been a challenge at a compositional and technical level. We have been submerged in new sounds, new structures, and even new composition techniques».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7144 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*