Newsfeed

Weserbergland: Dynamic and dramatic shift in style….

Weserbergland – Am Ende Der Welt

Due to uncounted contributions to diverse bands, respectively music projects, Ketil Vestrum Einarsen can be seen as a real key figure when it comes to the prog rock scene in Norway. Three years ago he teamed up with three amazing musician Gaute Storsve, Jacob Holm-Lupo and Mattias Olsson and founded the project Weserbergland. They release the album Sehr Komisch, Ganz Progisc. In my opinion an incredible good album.

It`s with great pleasure I now could listen to Weserbergland sophomore release Am Ende Der Welt. New musician in the Weserberg band is Jan Terje Augestad, Maria Grigoryeva, and Jørgen Mathiesen. Jakob Holm-Lupo is still involved, but this time with mixing, mastering and binaural mixing. Ketil Vestrum Einarson contribute with flute, clarinet, keyboards, guitars and programming on the new album! A real and very clever multi-instrumentalist!

The second album from Weserbergland represents a dramatic shift in style. The first album was an homage to the German Krautrock scene. This time they have gone back to the avant garde roots of Krautrock. Gone are the melodies and positive vibrations, Instead sound itself is the focus. The album´s title is Am Ende Der Welt – At The End Of The World.

«We have tried to explore the awe we feel when confronted with vast empty spaces. Both those we find and nature and those of a more existential kind» – Ketil Vestrum Einarsen.

This has resulted in a dark and demanding album, balancing somewhere between modern electronic music and contemporary classical music The album´s sole track lasts 42:39 minutes and features Gaute Storsve on a modified and prepared guitar, Maria Grigoryeva on strings, Jørgen Mathiesen from Krokofant on sax and Molesome on turntables. The album also marks the debut of Jan Terje Augestad, who plays prepared piano. All sound sources on the albums are acoustic or electro-acoustic, and band leader Ketil Vestrum Einarsen created a whole work by editing and manipulating these sources with various digital techniques.

The cover was designed by Henning Lindahl using a photograph of Mehamn in Northern Norway. The photograph was taken by Per Einar Einarsen (Ketil´s father) whilst living there in the seventies.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7397 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*