Newsfeed

Silver Talon: Sharp, sophisticated and awe-inspiring…..

With a virtuosic guitar attack & soaring vocals, Silver Talon is a razor sharp force in heavy metal.

Heavy metal warriors Silver Talon – whose classic-minded blend of speed, power, thrash and progressive metal was praised by Dead Rhetoric as «sharp, sophisticated and awe-inspiring» – have set Decadence And Decay as the title of their forthcoming full-length debut, due to be released this fall via M-Theory Audio. Silver Talon is probably for  fans of Yngwie Malmsteen, Savatage, Sanctuary, Queensrÿche, and Helloween.

After Silver Talon spent much of 2019 on tour in support of their self-released debut EP Becoming A Demon, the Portland, Oregon-based sextet – which features two former members of the acclaimed traditional metal group Spellcaster – entered Sharkbite Studios in Oakland, California this year with producer Zack Ohren (Machine Head, Exmortus, Warbringer). Additional recording took place at Portland’s Falcon Studios with Gabe Johnston (Idle Hands, Vintersea) and the home studio of guitarist Bryce VanHoosen.

VanHoosen says that «Decadence and Decay raises the bar set by Becoming A Demon, which featured a guest guitar solo by Jeff Loomis (Arch Enemy, Nevermore) and was hailed by Metal-Temple.com as aggressive, virtuosic, flawless, and polished heavy metal. The direction is a lot more dark, melodic and progressive, and given the past year of trials and tribulations (cancelled Euro tours, the Pledge Music rip-off, guitarist barred from entering the country), deals with themes of societal collapse, life at the end of the world, and the spirit fighting to remain free».

Silver Talon was founded in 2017 out of the ashes of Spellcaster, when several of that band’s former members joined forces with vocalist Wyatt Howell (Sanctifyre) to perform what VanHoosen calls a more over-the-top style of metal than their former group. The songs are more complicated, more progressive,

Silver Talon is: Wyatt Howell – vocals, Bryce VanHoosen – guitar, Sebastian Silva – guitar, Devon Miller – guitar & backing vocals, Walter Hartzell – bass and Michael Thompson – drums.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*