Newsfeed

Traumhaus: More riffing and guitar focus…..

Traumhaus – In Oculis Meis

Trauhaus was formed in 1994 as Zweeback, and eight years later they released their self-titleddebut album. Seven years ago their third album Das Geheimnis was released, and some weeks ago Traumhaus released In Oculis Meis (In My Eyes). We can doubtfully say that Trauhaus takes good time on each album. This year’s album is a double CD, but a CD with English lyrics and a CD with German lyrics. The track Viele Wege,

Led by founding member Alexander Weyland Traumhaus have amassed creative energy during the lengthy break and worked on new ideas. While Geheimnis mainly focused on interpersonal coping-strategies, the main topic on In Oculis Meis is development in modern society and the need of each individual to cope with those. The lyrics addresses subconscious fears and individual strategies to preserve one`s inner balance, whilst observing that goes on in the world.

With such dark lyrics the music is much harder than the previous albums and there are a fair amount of riffing and often the guitars take the lead. The newly acquired roughness is what makes Traumhaus stand out as a better band than ever. The track So Many Options,

The group’s name translates to House Of Dreams and their music combines hard rock with a healthy helping of atmospherics. While the style looks back to many German bands of the 70s and 80s, their use of angular melodies and their native tongue draws valid comparisons to one in particular, ANYONE’S Daughter , Novalis andmight be other reference points, although Traumhaus is somewhat more rhythmic. Line-up: Alexander Weyland – keys, vocals, Tobias Hampl – guitar, Ray Gattner – drums and Till Ottinger – bass.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*