Newsfeed

Fatal Fusion: Back to the childhood of prog…..

Fatal Fusion – Dissonant Minds

11 years a band and 3 albums so far,Fatal Fusion are busy recording album 4 Dissonant Mind. The new album will be released July 10.

Fatal Fusion is a Norwegian progressive rock band from Hurum just outside of Oslo, Norway. Dissonant Minds is the bands fourth album, and the first on Apollon Records. The new record consists of only four tracks.  01. Coming Forth by Day 14:22. 02. Quo Vadimus 7:41. 03. Beneath the Skydome 4:23. 04. Broken Man pt.2 6:42. So long songs make the mind go back to the childhood of prog!

Fatal Fusion released of their debut album Land Of The Sun in 2010 have received great reviews from around the world, and also got them nominated for best debut album 2010 by Prog Awards. A little digression and fun fact was that I was member of that jury!

Fatal Fusion utilizing classic instruments, synths, mellotron and hammond organ as part of their sound, they pay homage to the progressive rock bands from the 70´s, whilst still aiming to create their own unique sound, blending in elements form different musical genres as rock, metal, blues, jazz, and latin. They like to explore and mix styles together, trying to get a broad musical landscape. The 2013 track The Ancient Tale,

The group got together in early 2008, after emerging from the ashes of several rock and blues covers bands, dating back to the 1980’s. Keyboardist Erlend Engebretsen and bassist Lasse Lie was playing together in the band named No Name. When No Name disbanded the two mentioned musican where joined by drummer Audun Engeberetsen in 1997 and the three formed the rock-cover band Moonstone. During that period the muscians started to write some songs themselves. The problem for Moonstone was to find a decent vocalist, and after two years Moonstone was history.

With fresh courage and great ambition they formed another cover band named Chrystal Blues mainly focusing on blues music. After five years also this band was history due to guitarist & singer problems, and having the desire to play more intricate music and writing all the music themselves. Finally Fatal Fusion was born and and the first to join the tree was singer Knut Erik Grøntvedt, and guitarist Stig Selnes was soon to follow. The 2016 track The Emperor`s Letter, 

Stig Selnes played in a blues/rock band called The Rumbling Tubes in the 1990’s, and joined later a Prog metal band called Agate before joining Fatal Fusion in 2008. Knut Grøntvedt had been singing & playing acoustic guitar in a couple of rock/Bblues covers bands.

The line-up: Knut Erik Grøntvedt – Vocals, Erlend Engebretsen – Keyboards, Stig Selnes – Guitars, Lasse Lie – Bass and Audun Engebretsen – Drums & Percussion. Guest musicians is Astraea Antal on transverse flute, and Kjetil Saltnes on guitars, and Saltnes is also extra live musicians for Fatal Fusion at concerts.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6832 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*