Newsfeed

Serene Dark: Pronounced en-an-ti-o-dromia….

Serene Dark - Enantiodromia

Serene Dark is a Black / Death Metal Band from Canada. Serene Dark’s Enantiodromia is out on July 17, 2020. Enantiodromi (pronounced en-an-ti-o-dromia) is dark, entrancing and orchestral while maintaining the key elements of death and black metal. The band’s take on the album: «The album explores the confrontation between the shadow aspect of the personality and the integration of it into the self to create wholeness.  Influenced from philosophy, stoicism, hermetecism and the occult. The album, lyrically, is a journey towards individuation by the exploration of human darkness and transforming that pain into something tangible and meaningful. In essense- to lose one’s self entirely to reach perfection». The track On Serpentine Form is a nice amalgam of ferocity and darkness and with killer drums.

Under the name Endemise, the band released Far From The Light (2013) and Anathema (2016), but now with the new name, Serene Dark have made a refreshing start with elements of the previous band still lingering, but taking the songs and style to a new level on this record and experimented with various instruments and vocal styles. This album sets a new caliber and standard for Serene Dark. Enantiodromia is recommended for fans of Septicflesh, Fleshgod Apocalypse, and Rotting Christ. The track Dualitatem,

The album actually was written and recorded over a period of 3 years in 3 different recording studios. Drums were tracked at Wolf Lake Studios in Wakefield, QC. Guitars, Bass and Vocals were tracked at Steeple Hill Recordings in Ottawa, ON and the album was Mixed and Mastered at the Bond Cave in Ottawa, ON. Drums were written and recorded by Suffocation drummer Eric Morotti. Morotti has been a longtime friend of the band and was brought in as a session drummer for the album in 2018 before Nick Rodgers joined the band in late 2019. The track Were Times Drown Still,

The concept and title of the album is Enantiodromia”a principle introduced in the West by psychiatrist Carl Jung, the tendency of things to change into their opposites, the emergence of the unconscious opposite in the course of time. Quotes and audio clips of the late psychiatrist Carl Jung can be heard throughout the album. Loud Stuff stated about the music from Serene Dark, «An epic, heavy and creative vibe… I think would appeal to fans of mid period Dimmu Borgir, Insomnium, Abigail Williams, Fleshgod Apocalypse».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7433 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*